Thursday, 25 August 2011

.:. ketenangan yg dicari .:.

di sbbkan masalah yg melanda baru2 nie.. mata aku yg comel2 cam anime
da bertukar jadi cam mata panda.. dlm erti kata lain bengkak..
hati pun bole thn jugak bengkak tp x nmpk kan, x salah kalau menagis
utk luahkan rse yg terpendam utk hilangkan rasa berat di hati..
tapi.. INGAT! ia menjadi salah kalau 
kita nagis berhari2 lebih dri seminggu da kira kronik..
tandanya kita sdg menyiksa jiwa sendiri..

hidup jgn harapkan org lain je yg gembirakan kita.. selama nie aku pndai
gembirakan ati org lain, jadi aku yakin aku mmg boleh 
happykan hati aku sendiri..

kegagalan bermakna anda belum berjaya lagi..
lagipun sejak kejadian x byk perubahan sgt..
tp ada la jugak yg terasa lain.. boleh ke menharap lagi?
x pasti..

apa yg penting ketenangan yg dicari..
mood rasa mcm nk pergi sg yg x der org..
berendam dlm air sg yg sejuk.. 
mesti tenang sgt2..

ada uma sndri kena wat kolam nie..
rase cam pns jiwa jer ngan husband maka..
BERENDAM! ehe
berendam mandi x per.. jgn berendam air mata



paper pun smile is da best medicine oke!
sukses;)


Saturday, 20 August 2011

.:. tamat sudah sebuah harapan .:.

kerana memegang pd janji, aku turutkan dan ku tunggu dirimu,
tp syg janji tinggal janji.. benar kata orang manusia mmg sering lupa dgn apa yg di
tuturkan.. jujur hati ku luluh.. tp apa kan daya, aku x mampu mengubah realiti.

satu harapanku, jangan mempermainkan hati ku.. kerana aku tdk sekuat yg di sangka..
aku lemah.. hati aku tewas dgn perasaan.. bagai membuka pekung di dada,
tp mmg aku org yg betul2 mudah terluka..

jikalau dari mula yg kau inginkan hnya bersahabt dgn aku, kenapa perlu 
engkau bersikap sedemikian..

aku bukan penghibur di kala kau sunyi.. 
hidup nie ada qada' dan qadar'.. aku terima .. redha..

i'm not saying i have nothin', im not saying that i'm gone completly, 
its just sometimes it's all a bit too much..
i'm not going to do anythin stupid b'coz i know it will get better,
it has to right?

but for now, juz 4 now it hurts..



.:. that's it for now titik .:.

Wednesday, 10 August 2011

.:. rumah orang tua Al-Ikhlas .:.

sabtu yg lepas, aku ada mengikuti satu prog. amal, ke rumah orang2 tua Al-ikhlas,
dekat dgn cyberjaya, cadangan utk buat gotong royong dan berbuka kat sana sekali.
kat sana aku lihat penghuninya banyak lelaki dari perempuan.
ada yg sgt uzur, dan ada jugak yang masih sihat walafiat..
terukir senyuman di bibir mereka ..
ada diantara kami yg membawa anak, lagi la seronok nenek dgn atuk kat situ,
mungkin sbb x pernah ada cucu, ataupun cucu da lama x dtg melawat..
kat sini aku bukan nak persoalkan kenapa ada yg sanggup tinggalkan 
family diorang kat sana..
bagi aku semua da besar.. matang da taw mcm mana nak bls jasa mereka kan?
x perlu nak di didik atau di tegur, tepuk dada tnya selera ;)


ada sorang nenek nie, asyik nyanyi jer sepanjang masa..
masih aku ingat satu baris lirik yg dia nyanyi.. "syukur.. ikhlas..alhamdulilah"
terasa kecil sgt diri masa tu, meski pun di sini, tnpa keluarga, mulutnya x henti2 mengatakan syukur..
  
prog. kami alhamdulilah berjalan lancar.. byk pengalaman dpt dikutip di sini..
sebelum balik ada di kalangan mereka yg suruh kami berjanji 
utk dtg melawat mereka lagi..
hopefully ada rezeki kitorang dtg lagi yea atuk dan nenek ;)


thanks to isaac family <3

.:. that's it for now titik  .:.

 

Friday, 5 August 2011

.:. ramadhan yg mulia .:.

pejam celik ramdhan dah pun tiba ;) selamat tahun nie sempat ganti puasa..
kalau x menimbun2 la fidyah yg perlu di bayar.. alhamdulilah sempat ganti tahun nie..
pengalaman berpuasa di tempat baru x byk sgtr cabarannya, sbbnya semua melayu, jadi taw adab dan tertib tyme bulan puasa nie..

teringat dulu zaman bekerja di osim di pj, menjadi satu2nya melayu yang bekerja di bawah syarikat cina, 
besar cabarannya.. almaklumlah, diorang x taw mcm mana cari kita berpuasa..;)
ada jugak antara mereka yg belikan kfc set utk aku tyme bulan puasa ehe, katanya "ayam u simpan utk berbuka, so u bole mnm air dulu "
ehe terpaksa la aku terangkan, yang bukan makan sahaja, tp minum pun x bole..
ya mereka terkejut, mcm x percaya jer muka diorang.. tp sy ckp ktrng da biasa.. x der rasa beza pun.. cuma letih jer kekadang..


kami berbeza budaya dan agama, tp mereka cuba blaja memahami..
dan aku juga cuba memahami cara mereka..
bekerja di sini mmg sgt best! byk sgt bahasa pelik yg aku blaja..
plus dorang ajar aku ckp mandarin.. sbb mostly meeting bos mmg ckp bahasa mandarin pun..
so aku sorang jer yg slow skit nk phm.. almaklum la,, x der basic skola cina ;)
 
end of ramadhan aku resign from osim, yup tinggalkan company tu x sedih..
tp tinggalkan kawan kat sana.. hurm that is da hardest part...
da mcm family, but still i need to move on, ada cita2 yg belum di capai..
jadi ramadhan yg lepas officialy aku resign frm osim,
but still ktrng masih lagi rapat smpai sekarang..
ehe itu la gunanya facebook ;)
 
 
that's it for now .:. titik .:.

Thursday, 4 August 2011

.:. firman-kehilangan .:.

Lirik Lagu Firman-Kehilangan
Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa telah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu telah merasuk jantungku

Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan kusia-siakan kamu lagi

Kembali ke Reff

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila

Takkan kusia-siakan kamu lagi (2x)


lately fall in love pulak dgn lagu nie, group firman.. sekali dgr mcm group radja jer
suka lirik dan melody nyer.. byk makna ;)

that's it for now .:. titik.:.



Wednesday, 3 August 2011

.:. seribu rahmat .:.

seringkali bila aku di landa masalah.. aku akn termenung memikirkan apa silapku, kenapa aku.. sering kali terasa penat sgt dgn dugaan yg menimpa, hidup nie penuh dengan ujian.. ujian itu yg sering buat kita patah semangat dan dalam rasa yg marah kita salu bt keputusan yg bodoh, menyalahkan diri sebaik mungkin kerana terasa itu saja yg mampu aku lakukan.. 

baru2 nie aku ada menghadiri kenduri tahlil, sambil mendengar lunakan org membaca yasin aku masih lagi terus memikir masalah yg aku hadapi, di dalam masa yg sama ku tenung atuk dan nenek ku.. mereka da sgt berumur dan dari kecil mmg aku di besarkan olah mereka. tetiba terasa satu kesyukuran, ya. aku masih ada mereka, mereka masih utuh dan setia bersama ku, masih lagi menemani aku yg sudah teramat dewasa nie..

kenapa tidak aku bersyukur.. asyik memikir masalah sehingga terlupa nak hargai nikmat di depan mata.. aku alpa, hambaMu yg sering alpa dengan kurnianMu.. kalau kenikmatan yg diberi olehMu kuhitung maka x tertanding dengan ujian yg diberi olehMu..kini baru ku betul2 sedar, yg aku perlu sentiasa berusha utk menghargai dan bersyukur dgn apa yg ada, tp x semestinya maksud bersyukur dgn apa yg ada tu bermakna kita x payah berusha dan redha jer kan.. kita harus berusha menyelesaikan masalah kita dan setrusnya bertawakal, jika itu yg tertulis untukku aku redha dgn pemberianMu..