Monday, 5 December 2011

.:. sepetang di kolam pancing .:.

pagi ahad yg lepas.. jiwa aku masih terasa kosong.. isnin da mendekati,
tapi kaki terasa berat melangkah ke ofis..
terasa ingin lari dari masalah sbb aku x nak tahu apa kesudahannya..
 
pd hari yg sama,
si dia mengajak aku ikut dia memancing.. hurm aku suka ikut org g memancing
aku bukan reti memancing tapi boleh jer duk diam tunggu ikan sangkut..
dlm aku tgh duduk termanggu tunggu ikan, aku perasan byk sgt
persamaan antara memancing dan kehidupan.. antaranya
 
tali pancing kalau di tenung tanpa berkelip mesti akan buat kepala png dan mata berair, maka sama jugak dgn masalah.. lagi di tenung lg serabut..
dari di tenung baik cuba cari solution masalah dan pada masa yg sama
nikmati apa yg berlaku di sekeliling kita..

memancing perlukan skil dan keyakinan.. 
ada cara utk taw samada ikan da mkn umpan ker x, kalau kita cepat perasan untung 
la, kalau lambat melepas la.. kehidupan jugak mcm tu, dlm kerja 
perlu ada skil tertentu untuk berjaya dan apa yg ptg keyakinan

dan kesimpulan yg last sekali adalah "nasib" kadang2 kita da abis guna cara
skil, umpan yg baik tapi still kadang2 ikan terlepas, kadang2 terlucut
jugak dlm gengaman.. kehidupan pun mcm tu, mcm mana bijak pun kita,
nasib ttp memainkan peranan.. ada kalanya nasib x menyebelahi kita jd
spt memancing kita kena la tarik tali pancing dan psg "umpan" baru =)

sgt sama.. pada hari tu jugak confident level aku da increase 80%
hari nie aku bekerja dgn focus pd dri sndri, x pyh nk fikir sal org lain..
alhamdulilah.. kerja hari nie sukses..
dan yg paling penting aku rasa aku da boleh bgn blk..

rezeki di tgnNya.. aku telah berusaha, selagi ada daya tidak akan aku meminta
andai tertutup pintu rezeki di sini satu hari nanti, insyallah aku akan sentiasa
ingat utk sentiasa memasang harapan baru.. seperti pancing yg dilontarkan umpan baru..

hasil tangkapan hari tu.. banyak kan? rezeki ehe 3 daripadanya aku yg tngkp..
tapi tunjuk ajar dri si dia jugak la =)

.:. that's it for now titik .:.  


No comments:

Post a Comment